Pečine

Naselje, ki je leta 2007 štelo 156 prebivalcev, leži v osrednjem delu Šentviške planote. Strnjenemu jedru vasi, ki leži ob poti Slap ob Idrijci–Ponikve, pripadajo številni manjši zaselki z eno ali več domačijami. Te so obdane s travniki in polji, ki se razprostirajo po razmeroma ravnem in za kmetovanje ugodnem terenu. Nad vasjo stoji cerkev svetega Mohorja in Fortunata, katere nastanek sega v 13. stoletje, ko naj bi na tem mestu že stalo manjše naselje.

Pecine

Prvotna poselitev tega osrednjega dela Šentviške planote pa sega še dlje nazaj, o čemer pričata dve pomembni doslej odkriti arheološki najdišči. Prva, datirana v čas mlajše železne dobe, se nahaja na robu Planote, nedaleč od zaselka Stari Rut, drugo iz 6. oziroma 7. stoletja n. št. pa je bilo odkrito sredi vasi pri hiši št. 37. V kraju se je do danes ohranilo več redkih in izjemnih stavb, ki kažejo na mojstrstvo graditeljev, ki so jih postavili. Prvi primer tovrstne stavbne dediščine je enonadstropna stanovanjska hiša Na Brd, ki s številnimi kamnoseškimi detajli in odlično gradnjo spada v sam vrh kmečkega stavbarstva 19. stoletja. Skromnejši, vendar nič manj kakovosten arhitekturni oziroma etnološki spomenik, pa je tudi lesena, s slamo krita kašča z letnico 1778 , ki se nahaja v zaselku Kabiunk.

Cerkev_svetega_Mohorja_in_Fortunata_Pecine

V vasi Pečine, ki je sedež istoimenske krajevne skupnosti in župnije, deluje od leta 1975 manjši industrijski obrat, v katerem je trenutno zaposlenih okrog 50 ljudi (večinoma domačinov s Planote). Poleg edine gostilne, ki še deluje na Šentviški planoti, ima vas tudi asfaltirano igrišče z igrali za otroke, v zaselku Stari Rut pa je urejen tudi večji prireditveni prostor z igriščem za odbojko na mivki, ki je namenjen različnim družabnim in športnim srečanjem. V vasi si je mogoče ogledati tudi zanimivo zasebno zbirko predmetov iz prve svetovne vojne.

Dodatne informacije

GPS koordinate +46° 7' 18.1482", +13° 49' 46.3152"
Povezava do Google Maps
Nadmorska višina: 611m
Število prebivalcev: 156

Pecine2
KS Pečine

Galerija slik