Ponikve

S svojimi 195 prebivalci so Ponikve največja vas na Šentviški planoti, obenem pa tudi sedež krajevne skupnosti in župnije Ponikve. Kraj leži na nadmorski višini 674 m na zahodni strani Šentviške planote, sestavlja pa ga večje strnjeno jedro, ki se je razvilo ob večji ulegnini ob poti Pečine–Logaršče, ter več zaselkov in samotnih kmetij, ležečih na okoliških vzpetinah.

Ponikve

Dno ulegnine oziroma travnika sredi vasi se ob večjem deževju napolni z vodo, tako da nastane manjše jezero, nakopičena voda pa nato počasi ponikne skozi dve večji ponikvi oziroma požiralnika in pride ponovno na plan nižje, na strmem pobočju Planote. Vas je prav po tem pojavu dobila tudi svoje ime. V sušnem obdobju se travnik uporablja kot nogometno igrišče, kjer poteka vsakoletni turnir v malem nogometu. Arhitekturna podoba kraja je danes zaradi številnih prenov močno spremenjena, najpomembnejši kulturni spomenik pa se nahaja na vzpetini nad vasjo, kjer stoji Marijina cerkev, ki je bila po koncu druge svetovne vojne obnovljena po načrtih priznanega arhitekta Jožeta Plečnika.

Plecnikova_cerkev

Sredi vasi stoji leta 2008 obnovljeni gasilski dom, kjer je sedež Prostovoljnega gasilskega društva Ponikve - Planota, ob poti, ki vodi iz vasi proti Gorskemu Vrhu, pa je ob cesti urejen smučarski center z vlečnico, dvema skakalnicama z umetno podlago in progami za tek na smučeh. Nedaleč od tu stojita še koči domače lovske družine in CB radio kluba Porezen – Krn. Med zanimivimi in pomembnimi domačini, ki so v preteklosti živeli na Ponikvah, je vredno omeniti zemljemerca in deželnega poslanca Ivana Lapanjo ter ljudska umetnika Ceneta in Janeza Lapanjo.

Dodatne informacije

GPS koordinate +46° 8' 17.0622", +13° 49' 7.9248"
Povezava do Google Maps
Nadmorska višina: 673m
Število prebivalcev: 203

Ponikve2
KS Ponikve

Galerija slik