Prapetno Brdo

Prapetno Brdo se razteza od najnižje ležeče kmetije V Dolini (580 m nad morjem) pa vse do najvišjega zaselka Sleme, ki leži na nadmorski višini okrog 760 m, in je tako drugo največje naselje krajevne skupnosti Šentviška Gora. Jedro vasi se nahaja ob glavni cesti, na križišču poti s Slapa ob Idrijci in Pečin.

1

Neposredno ob glavni cesti so bila v preteklosti zgrajena mogočna stanovanjska in gospodarska poslopja premožnejših gospodarjev, skromnejša bivališča manjših kmetov in bajtarjev pa so bila pomaknjena na rob strnjenega naselja. Po potresu leta 1976 so ob teh domovanjih zrasle nove stanovanjske hiše, ki kažejo povsem drugačen izgled kot njihove starejše predhodnice. Nedaleč od vasi, ob poti proti domačiji Na Mačucih, je vse do 18. stoletja stala manjša cerkev, posvečena svetemu Jakobu.

2

Legenda pravi, da je bilo v njeni bližini v daljni preteklosti zakopano zlato tele oziroma pokopan hunski poglavar Atila. Danes je na območju, kjer naj bi se nahajal njegov grob in dragoceni zaklad, urejeno sodobno nogometno igrišče, ki služi tudi kot prireditveni prostor za različne druge dejavnosti.

Dodatne informacije

GPS koordinate +46° 6' 38.8974", +13° 50' 52.5552"
Povezava do Google Maps
Nadmorska višina: 658m
Število prebivalcev: 114

SentviskaGora2
KS Šentviška Gora

Galerija slik