Šentviška Gora

Šentviška Gora, ki leži na nadmorski višini 648 m, je leta 2007 štela 111 prebivalcev. Je najstarejše naselje na Planoti, saj je bila v pisnih virih prvič omenjena leta 1192, ko je bil tu že sedež mogočne duhovnije, ki je poleg krajev na Šentviški planoti obsegala tudi naselja v dolini Bače ter segala vse do Cerknega in Spodnje Idrije.

Sentviska_Gora_1

Strnjeno naselje, ki se je razvilo pod mogočno cerkvijo, posvečeno svetemu Vidu, je še vse do nekaj let po drugi svetovni vojni ohranilo podobo, kakršno je imelo že v 18. stoletju. V osrednjem, najstarejšem delu vasi so prevladovale majhne, s slamo krite hiše, na robu vasi, kjer je bilo več prostora, pa so konec 19. stoletja zrasle večje enonandstropne stanovanjske hiše s samostojno stoječimi hlevi in drugimi gospodarskimi objekti. Med najstarejšimi objekti v vasi pa je Lukševa hiša, ki ima na pročelju več fresk z nabožnimi motivi in sončno uro z letnico 1775. Častitljive starosti je tudi župnijska cerkev svetega Vida, katere temelji so bili najverjetneje postavljeni že v začetku našega štetja, danes pa kaže izrazito baročni izgled. V kraju se je rodil skladatelj in zborovodja Ivan Laharnar, vas pa naj bi bila tudi rojstni kraj renesančnega skladatelja Jakoba Petelina Gallusa.

Sentviska_Gora_2

Šentviška Gora je danes sedež krajevne skupnosti, kateri pripadajo vasi Daber, Zakraj, Polje, Prapetno Brdo ter Gorski in Bukovski Vrh. Tu je tudi sedež istoimenske župnije in župnijski urad, pristojen za vse tri župnije na Planoti. Poleg tega delujeta v vasi tudi vrtec in podružnična osnovna šola Dušana Muniha z Mosta na Soči, ki jo do četrtega razreda obiskujejo otroci iz vseh krajev Planote. Pred šolo je urejeno večje asfaltirano šolsko igrišče, ki je namenjeno tudi različnim športnim in drugim prireditvam.

Dodatne informacije

GPS koordinate +46° 7' 2.5674", +13° 52' 9.03"
Povezava do Google Maps
Nadmorska višina: 624m
Število prebivalcev: 106

SentviskaGora2
KS Šentviška Gora

Galerija slik