Pohodniške poti

Slap ob Idrijci–Žlebi–Ponikve–Črvov vrh–Bukovski Vrh–Šentviška Gora–Daber–Tilnik

Crvovegavrha

V vasi Slap ob Idrijci pri smerokazu zavijemo levo proti soteski potoka Kostanjevec (poznano tudi pod imenom Žlebi). Pot ni pretirano zahtevna, saj se le počasi vzpenja, na nekaterih delih pa je vseeno potrebna večja previdnost. Ob poti si lahko ogledamo dostopne jame v soteski. Na križišču zavijemo levo in nadaljujemo strmo po pobočju proti vasi Ponikve. Ko pridemo na vrh, še nekaj sto metrov hodimo po kolovozni poti. Povzpnemo se do Plečnikove cerkve Marijinega obiskanja , ki je res vredna ogleda. Pot nadaljujemo do konca vasi, kjer pri križu zavijemo levo proti Gorskemu Vrhu. Nekaj časa je cesta še asfaltirana, potem pa nadaljujemo po makadamu mimo koče smučarsko-skakalnega kluba in odcepa, ki vodi do lovske koče. Po manjšem spustu pot nadaljujemo levo. Tu se začne pot počasi vzpenjati mimo pašnikov proti Črvovemu vrhu. Ko pridemo na sedlo, zavijemo levo in nadaljujemo po pobočju do vrha. Po razgledu nadaljujemo pot po široki cesti proti Bukovskemu Vrhu v smeri proti Šentviški Gori. Nekaj časa je pot makadamska, na križišču, kjer se držimo desne smeri, pa preidemo na asfaltirano cesto. Pri prvem naslednjem kažipotu zavijemo levo na makadamsko cesto proti Šentviški Gori. Iz vasi nadaljujemo pot proti vasi Daber. Spustimo se do zaselka Nart in po kolovozu pridemo do Tilnika. Tu si lahko ogledamo lepo obnovljen mlin in žago. Pot nadaljujemo v dolino in jo sklenemo v vasi Stopnik.  

Krepaka–Polje–Prapetno Brdo–Pečine–Žlebi–Slap ob Idrijci 

KrepakeIz Krepake (domačije ob glavni cesti Most na Soči–Idrija v kraju Dolenja Trebuša), kjer nas kažipot usmerja proti Šentviški planoti, se začnemo vzpenjati po pobočju Šentviške planote. Tik pod vrhom Planote pridemo do Gradišarjevega roba. Pot nadaljujemo levo proti vasi Polje. Pot, ki vodi skozi samo vas, je asfaltirana, na koncu vasi pa preidemo na kolovoz, ki pelje do vasi Prapetno Brdo. Pot nadaljujemo levo po asfaltirani cesti skozi vas, na sredi vasi pa nato zavijemo desno proti Pečinam, kot nas vodi kažipot. Po rahlem vzponu, krajši ravninici in spustu pridemo do vasi Pečine, kjer si lahko ogledamo cerkev svetega Mohorja in Fortunata . Pot nadaljujemo levo proti središču vasi, kjer zavijemo desno proti soteski potoka Kostanjevec (oziroma Žlebem ). Makadamska pot nas vodi mimo studenca, kjer se lahko odžejamo, ter nekdanjega Ivančkovega senika. Preden se začnemo spuščati proti Slapu ob Idrijci, lahko na križišču zavijemo levo in si ogledamo jame ter zanimivo strugo potoka Kostanjevec. Povzpnemo se nazaj do križišča in podamo proti Slapu ob Idrijci.
Krepaka–Polje–Šentviška Gora–Daber–Tilnik (Stopnik) 

KolovoznapotIz Krepake se začnemo vzpenjati po pobočju Šentviške planote. Tik pod vrhom Planote pridemo do Gradišarjevega roba. Pot nadaljujemo levo proti vasi Polje. Po nekaj metrih asfaltirane ceste zavijemo desno proti Šentviški Gori, kot nam kaže kažipot. Nadaljujemo po kolovozu skozi gozd in travnike ter tako prispemo do vasi. Zavijemo desno po asfaltirani cesti in po manjšem vzponu pridemo do cerkve svetega Vida . Nadaljujemo po asfaltni poti v smeri proti Dabru. Iz vasi se spustimo do zaselka Nart in po kolovozu do potoka Tilnik. Tu si lahko ogledamo lepo obnovljen mlin in žago . Pešačimo v dolino do Stopnika.