PGD Ponikve - Planota

Zgodovina

Kmalu po 2. svetovni vojni se je skupina 12 fantov in mož s Ponikev zbrala in leta 1947 v sodelovanju s krajevnim uradom, Občino Sv. Lucija in gasilskimi strokovnjaki iz PGD Sv. Lucija in PGD Tolmin pričela s pripravami na ustanovitev prostovoljnega gasilskega društva. Društvo je zaživelo takoj naslednje leto.

pgd1
Polni vere v sebe in v prepričanju, da je treba v stiski pomagati vsakemu prizadetemu občanu, so se spoprijeli s pionirskim delom. PGD Tolmin jim je podaril avstrijsko vprežno ročno brizgalno. Leta 1955 so kot prvi v občini Tolmin ustanovili žensko gasilsko desetino. V letu 1957 so uredili orodišče v prostorih KS Ponikve in od Občinske gasilske zveze (OGZ) prejeli prvo motorno črpalko slovenskega izdelovalca, tip Savica. V tem času se je društvo imenovalo PGD Ponikve, vendar so leta 1974 svoj teritorij in moč povečali ter razširili delovanje društva po celi Šentviški planoti, ki se razteza od Gorskega Vrha na vzhodu pa do vasi Logaršče na zahodu. To območje pripada trem krajevnim skupnostim (KS Ponikve, KS Pečine in KS Šentviška Gora) in pokriva okrog 3.650 ha. Ob tem se je društvo tudi preimenovalo v PGD Ponikve - Planota.

pgd2
Potres leta 1976 je tudi našim gasilcem hudo poškodoval gasilski dom, vendar so s skupnimi močmi, z veliko prostovoljnega dela ter ob pomoči OGZ Tolmin in Občine Tolmin do leta 1980 sredi vasi zgradili nov gasilski dom, ki ga tudi sedanja generacija uspešno uporablja za opravljanje gasilske službe ter hrambo vozil, motorne brizgalne in druge gasilske opreme.

Leta 2008 smo gasilski dom tudi temeljito obnovili (zamenjali streho, kupili nova vrata, položili nov tlak ter dom v celoti prepleskali) in obeležili 60. obletnico ustanovitve PGD s proslavo in z gasilsko parado.

Oprema

Z veliko truda, marljivostjo in prostovoljnim delom naše društvo deluje naprej. Svoje delovanje smo leta 1998 nadgradili z nakupom avtocisterne TAM (AC24/50) s kapaciteto 5 m3 vode, ki je bila za društvo res velika pridobitev. Že leta sodelujemo s PGD Tacen, ki nam je leta 2005 podarilo gasilsko vozilo TAM 2000. Z GZ Tolmin smo v zadnjem desetletju nabavili električno krovno sireno, VT-črpalko (visoki tlak), novo gasilsko vozilo za gozdne požare Mitsubishi (GVGP1), intervencijske zaščitne kombinezone, dihalne aparate, sodobne zaščitne čelade, svetilke, UKW-zveze ter osebno in zaščitno opremo in obutev.

pgd3

Člani

Društvo trenutno šteje 130 članov, ki se delijo na operativne člane, veterane, mladince in pionirje. Operativni člani se usposabljajo na rednih mesečnih vajah po celotni Šentviški planoti, sodelujejo s sosednjimi društvi in opravljajo vse aktivnosti v sklopu GZ Tolmin. Člani društva so vedno pripravljeni pomagati drug drugemu in ljudem v stiski. V zadnjih letih se nam je pridružilo veliko mladih članov (pionirjev), ki aktivno sodelujejo na gasilskih tekmovanjih in kvizih. Pionirje usposabljajo mentorji mladine.

pgd4 

Dodatne informacije

Kontaktni podatki:
PGD Ponikve - Planota
Ponikve 26
5283 Slap ob Idrijci
Davčna številka: 24210684
Matična št.: 5048087000
TRR: SI 56047530000270534

Poveljnik: Dejan Murovec
GSM: 031/659-218
E-pošta: avtoprevoznistvo.murovec@siol.net

Predsednik: Borut Lapanja
GSM: 041/387-591
E-pošta: borut.lapania@gmail.com

Galerija slik