Športno društvo Ponikve

Under construction!

Športno rekreativno društvo Ponikve je bilo uradno ustanovljeno konec leta 2005, njegovi zametki pa segajo daleč nazaj. Že samo ime društva pove, s čim se člani v največji meri ukvarjamo, a izpostaviti je treba udeležbe na nogometnih tekmah in organizacijo tradicionalnega turnirja v malem nogometu.

1
Glavni pečat je skozi vsa leta pustila prav nogometna ekipa in organizacija nogometnih turnirjev. Začetki nogometa na Šentviški planoti segajo več kot trideset let nazaj. Prvi turnirji so se odvijali na lokalni ravni, in sicer na Pečinah ter na Prapetnem Brdu (Bilšavna). Prvotno zasedbo ekipe Ponikve so sestavljali Edi Laharnar, Rado Manfreda, Drago Grahelj, Florijan Hvala, Danilo Grahelj, Matjaž Obid in Niko Kobal, pozneje pa so se jim pridružili še Gabrijel Hvala, Marko Kobal, Simon Mlakar in Miran Mrak. Potem so začeli z organizacijo turnirjev tudi na Ponikvah, in sicer prav na mestu, kjer je še danes igrišče. Sprva so bili to dnevni turnirji na lokalni ravni. Zaradi vedno večjega zanimanja je bil leta 1985 organiziran prvi nočni turnir, ki je ostal tradicionalen še do danes. Turnir se je z leti uveljavljal in pridobival vedno več zanimanja ter si do danes ustvaril poseben renome. Prvo leto je bilo prijavljenih 8 ekip, največ pa se jih je do zdaj udeležilo 32. Poleg športnega tekmovanja je z leti postajal pomemben tudi spremljevalni program (znane glasbene skupine, skoki z motorjem, družabne igre, ženske ekipe), ki je privabljal vedno več obiskovalcev. Kot zanimivost naj omenimo, da se je pri organizaciji potrebno pogosto spopadati z vremenskimi nevšečnostmi, saj igrišče stoji na delu presihajočega jezerca. Pred leti je teden dni pred turnirjem zapadlo veliko dežja in poplavilo igrišče. Prepričani, da nam ga bo kljub temu uspelo pripraviti, smo poskušali prečrpati vodo, vendar dež ni ponehal in tako je bilo treba turnir prestaviti.

2
V devetdesetih letih prejšnjega stoletja smo si v nekdanji osnovni šoli uredili klubske prostore (Perla d.b.o.), kjer smo se večkrat družili in kramljali o bolj ali manj pomembnih stvareh. Ker travnato igrišče zaradi poplavljanja ni funkcionalno skozi vse leto, smo se odločili zgraditi manjše asfaltno igrišče sredi vasi, ki ima več namembnosti. Najprej je bilo potrebno podreti staro šolo, da bi dobili dovolj prostora za izgradnjo objekta, zato smo klubske prostore premestili v Dom krajanov. Začela se je gradnja težko pričakovanega igrišča in bila dokončana letos spomladi, ko so bila ob objektu postavljena igrala za najmlajše in je junija potekala tudi slovesna otvoritev. Igrišče je namenjeno različnim igram z žogo, igranju otrok, gasilskim vajam mladine… skratka druženju ljudi. Prostor je poleg tega primeren za izvedbo javnih prireditev in dogodkov, zato v prihodnosti načrtujemo še ureditev okolice.

Additional information

ŠRD Ponikve
Ponikve 43, 5283 Slap ob Idrijci
Matična št.: 2052679
Davčna št.: 88023460
TRR:  SI56 0475 3000 1215 023

Predsednik: Janez Kranjc
Tajnik in podpredsednik: Klemen Grahelj
Blagajnik: Jani Grahelj

Kontaktna oseba:
Janez Kranjc, GSM: 031 267 563
e-pošta: kranjc.janez@gmail.com

Picture gallery