Smučarski skakalni klub Ponikve

logo1Smučarski skakalni klub Ponikve je bil ustanovljen 4. maja 1996. Na Ponikvah se je namreč že dolga leta veliko delalo na področju smučanja in smučarskih skokov, zato se je skupina smučarskih in skakalnih privržencev odločila, da ustanovi svoj klub. Člani kluba so takoj pričeli z gradnjo dveh skakalnic ob smučišču v Suših. Načrt za večjo 35-metrsko skakalnico je izdelal Stanko Velikonja, za manjšo 18-metrsko pa je načrt narisal Janez Gorišek.

Od ustanovitve kluba pa vse do danes so člani realizirali kar nekaj pomembnih ciljev:

 • zgradili so 18- in 35-metrski skakalnici s plastično prevleko, ki jo je za obe skakalnici podaril SCI CAI MONTE LUSARI. Pridobili so tudi homologacijo obeh skakalnic;
 • uredili so vse potrebno za tehnični prevzem vlečnice in opravili tečaje za žičničarje in strežnike;
 • v začetku maja 1998 so kupili teptalec snega;
 • začetek leta 2005 so kupili snežni top za umetno zasneževanje;
 • pridobili so gradbeno dovoljenje za smučišče;
 • zgradili so potrebno infrastrukturo za umetno zasneževanje;
 • kupili so sistem za merjenje časa tekmovalcev Microgate;
 • ustanovili so Jaka Hvala fan club.


SSK_opis
Poleg urejanja smučarskega centra v Suših člani kluba sodelujejo tudi na regijskih in državnih tekmovanjih mladih skakalcev ter organizirajo tečaje za smučarje in skakalce začetnike in razna tekmovanja v smučarskih skokih in alpskem smučanju (na primer gasilska in druga sindikalna tekmovanja, veleslalom za pokal Alpskega vala, odprto prvenstvo in regijsko tekmovanje v smučarskih skokih ipd.). V zadnjem času so v sodelovanju s Turističnim društvom Šentviška planota začeli organizirati tudi gorski tek in pohod na Črvov vrh in nazaj. Poleti 2009 so prvič organizirali gorski tek za pokal Primorskih novic.

V obdobju dvanajstih let delovanja kluba je bilo opravljenih ogromno ur treningov tako na skakalnici kot na smučišču. Trenutno s skakalci delata Gabrijel Hvala in Drago Grahelj, ki sta opravila tečaj za skakalnega trenerja. Rezultat trdega dela tako trenerjev kot njihovih varovancev so visoke uvrstitve skakalcev na državni ravni in dobri rezultati alpskih smučarjev.

Poudariti je treba, da vsi člani kluba, trenerji, vzdrževalci naprav, žičničarji in strežniki delo opravljajo prostovoljno – se pravi, brezplačno. Vsi objekti in naprave v smučarskem centru so bili tako zgrajeni s prostovoljnim delom.
 
Po podatkih, ki jih hrani klub, je bilo v dvanajstih let delovanja opravljenih več tisoč ur prostovoljnega dela in vloženega veliko truda posameznih članov (teh je v klubu trenutno 50).

2
V šestnajstletnem obdobju delovanja so člani kluba dosegli pomembne rezultate:

 • klub je dobil občinsko denarno nagrado;
 • Drago Grahelj je prejel občinsko priznanje za delovanje na športnem področju;
 • smučarski skakalec Jaka Hvala je prejel že več bronastih občinskih priznanj, srebrno priznanje in zlati kipec ter postal član mladinske državne reprezentance v smučarskih skokih. Postal je tudi državni prvak do 16 in 18 let za sezono 2008/09 in tako dobil priložnost tekmovati na medcelinskem pokalu, kjer je dosegel odlično četrto mesto, kar je za tako mladega skakalca izjemen dosežek. Temu je sledila udeležba na olimpijskem festivalu evropske mladine v Szczyrku na Poljskem, kjer je dosegel enajsto mesto med posamezniki, v ekipni tekmi pa si je skupaj z drugimi skakalci v slovenski reprezentanci priskakal odlično prvo mesto. Največji uspeh je dosegel leta 2012, ko je postal svetovni mladinski podprvak v Erzurumu v Turčiji. Po tem uspehu je sledil prvi nastop v članski reprezentanci  na tekmi svetovnega pokala v Zakopanah, kjer je osvojil prve točke. Kasneje je osvojil še 9. mesto v Lahtiju in 8. mesto v Oslu. Pika na i pa je bil zaključek svetovnega pokala v Planici, kjer je dosegel svoj osebni in primorski rekord: 213 m! Pred sezono 2012/2013 je postal še državni podprvak na veliki skakalnici in mali skakalnici ter državni prvak v kategoriji do 20 let;
 • gorski tekač Jure Šuligoj je prejel dve občinski priznanji za dosežke na različnih tekmovanjih. Leta 2010 je dosegel tudi skupno prvo mesto v svoji kategoriji v gorskih tekih, ki štejejo za pokal Primorskih novic. Na teku Red Bull Planica 400 (Tek na vrh velikanke) je osvojil 16. mesto v konkurenci dvesto tekačev iz celega sveta. Kot zanimivost pa naj povemo, da se je v sezoni 2011/2012 začel ukvarjati tudi s tekmovalnim turnim smučanjem, kjer ima velike ambicije.

Dodatne informacije

Kontaktni podatki:
SSK Ponikve
Ponikve 79 a
5283 Slap ob Idrijci
Matična št.: 5974933
Davčna št.: 24614181
TRR: SI 5604753-0000216893
 
Predsednik: Gabrijel Hvala, GSM: 041 755 982,
e-pošta: jakuski@volja.net
 
Tajnica: Dragica Obid, GSM: 041 556 346
 
Blagajnik: Ivan Šuligoj, GSM: 031 860 301,
e-pošta: jure.george92@gmail.com
 

Galerija slik