Ponedeljek, 15 Oktober 2012 13:56

Planotarski žur v Planici

Navijači smučarskega skakalca Jake Hvale smo se včeraj odpravili na državno prvenstvo v Planico, kjer smo pod prenovljenima skakalnicama, nastalima na podrtiji nekdanje Bloudkove velikanke, naredili pravo »fešto« in našega orla ponesli do zgodovinskega drugega mesta.  

Člani Jaka Hvala fan cluba smo upravičil svoj sloves dobrih navijačev in pravih žurerjev ter se tako  množično udeležili državnega prvenstva; večinoma smo se do Planice odpeljali z polnim avtobusom, posamezniki pa so se nam pridružili z osebnimi avtomobili. Navijačev Jake Hvale z vseh koncev Tolminske nas je bilo kar petdeset, na pot pa smo krenili že ob 7.00, saj se je uradni trening pričel ob 9.45.

Ob zvokih harmonike in v prešernem vzdušju je pot do Planice hitro minila. Že ob prihodu smo poželi veliko mero pozornosti, ko smo v koloni z našim prepoznavnim transparentom hiteli na čim bolj vidno mesto pod prenovljenima skakalnicama, še bolje pa je za to poskrbela naša nova  spremljevalka gasilska sirena. Ta je bila poleg naših grl pomemben navijaški rekvizit in jo je bilo slišati daleč naokoli – vzdušje v naši skupini navijačev je kar malo spominjalo na gasilske vaje. 

Uradni trening in Jakov skok na njem smo sicer skoraj zamudili, zato pa nas je Jaka v poskusni seriji razveselil z najdaljšim skokom, dolgim kar 130,5 metrov. Vsi smo se v mislih, a upravičeno,  nadejali stopničk, nekateri pa so kar pogumno pokomentirali: »Dans pa bo Klančer snjew Tepeša s prvga mista!« 

Poskusna serija je ob pivu in prigrizku hitro minila, nato pa so planiške fanfare naznanile uradno odprtje. Legenda smučarskih skokov Primož Peterka je skočil še zadnjič v karieri, kar smo tudi Jakovi navijači glasno pospremili.   Kmalu po odprtju se je začela prva serija in vsi smo nestrpno čakali na skok tekmovalca s številko 39. Pričakovanj je bilo veliko in Majster Klančer, kot ga kličemo navijači, nas ni razočaral. S skokom, ki je meril 129,5 metrov, je pristal na drugem mestu in zaostal le za Tepešem, ki je skočil 132 metrov ter nakazal, da bo s konkurenco danes pometel.

Drugo mesto po prvi seriji je bilo še večji vzrok za zadovoljstvo: fantje iz Jaka Hvala fan cluba so s hitrim in glasnim vrtenjem sirene že proslavljali stopničke, tudi pivo in ostale pijače pa so, kot se za Planico seveda spodobi, tekle v potokih. V drugi seriji sta šteli le metraža in ocena skoka, ni pa bilo vetrne izravnave, zato je potekala zelo hitro.

Med 7.500 navijači smo navijači Jake Hvale še posebej nestrpno čakali na skok našega Majstra. Skočil je odlično in pristal nekoliko nižje od prve serije, kar pa nas ni odvrnilo od tega, da ne bi proslavljali Jakovih novih osvojenih stopničk – dilema je bila le glede tega, katero stopničko bo zasedel. Naše upe na prvo mesto je razblinil Tepeš z najdaljšim skokom na tekmi, dolgim kar 133 metrov. Drugo mesto našega šampiona je rezultat njegove odlične kondicijske priprave med poletjem in upamo, da jo bo obdržal med celotno sezono. 

Po podelitvi smo navijači odhiteli do skakalnice in kljub redarjem pozdravili Jako kar na travi pod skakalnico. Izročili smo mu velik šampanjec, s katerim nas je poškropil v stilu zmagovalcev Formule 1. Mokri od šampanjca in veseli drugega mesta smo se počasi odpravili proti avtobusu ter opravili obvezno slikanje in ponovno nazdravili z domačo medico iz Maričkine pridelave.

Še enkrat nas je prišel pozdravit ponikovski orel, nato pa smo se hitro in v zelo veselem vzdušju odpravili domov. Doma so nas namreč že čakali ostali Ponikovci, da proslavimo naslov podprvaka in pozdravimo bivšega župnika Jožeta Jakopiča, ki ravno ta dan obhajal srebrno mašo na Ponikvah. 

Še enkrat čestitke Jaku ob zgodovinskem uspehu, pa tudi nam navijačem za navijanje!

Matija K. 

Foto: Bruno Sotenšek - Soto

Galerija slik