Kako Delujejo Stavne Kvote?

Kako Delujejo Stavne Kvote?

Če ste novi v svetu športnih stav, ali pa vas preprosto zanima, kako stavne kvote delujejo, potem ste prišli na pravo mesto. V tem članku si bomo na hitro pogledali, kako se kvote postavljajo, kdo jih zastavlja, ter kako se kvote določujejo.

Stavne kvote se postavijo glede na možnost, da se bo dogodek zgodil. Kvote pa tudi določajo, koliko bomo lahko zaslužili od določene stave.

Preberite si več o tem v nadaljevanju.

Kaj je Verjetnost?

Razumevanje stavnih kvot je lahko na začetku precej zapleteno, a vam bomo poskušali podrobneje razložiti v tem prispevku.

Na osnovnem nivoju gre pri športnih stavah za napovedovanje, ali se bo določen dogodek zgodil. Pri tem pa nam stavnica postavi verjetnost, da se bo ta dogodek zgodil.

Na primer, podobno je pri temu, ko mečemo kocko. Pri metanju kocke je namreč 1/6 možnosti, da se bo določen izkupiček pojavil na kocki. Podobno je tudi pri stavah, le da so te »možnosti« zamenjane s kvotami.

Stavnice nam tako te možnosti predstavijo s kvotami; recimo, da je kvota za eno stavo 1.2. Ta kvota je precej nizka, zato pa je verjetnost precej višja, da bo ta stava dobitna. Višja kot je kvota, manjša je verjetnost, da bo stava dobitna (oziroma vsaj tako stavnica to stavo oceni).

Kdo Postavlja Kvote?

Kvote nam zastavljajo stavnice. Vsaka stavnica nudi drugačne kvote – nekatere so bolj prijazne stavničarjem, druge pa so bolj usmerjene v višje dobičke za stavnico.

Stavnica namreč stavne kvote zastavi tako, da pregleda povpraševanje po določenem dogodku oziroma stavi, ter glede na ostale razmere, ki so določene za to stavo.

Nekateri izmed faktorjev, ki določajo višino stavne kvote so tako forma ekipe, razpoložljivi igralci za tekmo, vremenske razmere, domače/gostujoče ekipe, forma igralcev, ter priljubljenost ekipe med igralci stav.

Stavnica pa stavne kvote postavi tako, da nikoli ne bo v izgubi. Recimo da nekatera stavnica nudi nižje kvote, kar jim pa garantira tudi več stavnih navdušencev, za kar bodo imeli na to stavo več vplačil. Prav tako pa so te kvote narejene tako, da bodo vedno v prid stavnici.

Tu imamo t.i. marže, preko katerih lahko stavnica služi s strani športnih stav. Te marže so včasih višje, ki pa jih stavni igralec plača, ko vplača stavo, oziroma se odšteje od dobitka.

Razlika Med Decimalnimi Kvotami in Frakcionalnimi Kvotami

Predvsem evropske in slovenske stavnice uporabljajo decimalne kvote za svoje stave, medtem ko ameriške in britanske stavnice v večini uporabljajo frakcionalne kvote.

Kaj pa sploh je razlika med njimi?

Decimalna kvota izgleda takole: 3.00

Frakcionalna pa takole: 2/1

V resnici sta ti dve kvoti povsem enaki, a sta le zapisani na drugačen način. Če bi na obe kvoti odigrali €10, bi za zmagovalno stavo dobili €30.

Razlike praktično ni, le v tem, kako so kvote prikazane. Nekatere stavnice uporabljajo frakcionalni sistem, ki je za nas precej neznan. Velika večina stavnic, predvsem evropskih in svetovnih stavnic, pa uporablja decimalni kvotni sistem.

STAVKE Z NAJBOLJŠIMI KVOTAMI

Ameriške Kvote – Money Line

No, mnoge ameriške stavnice pa imajo precej drugačen način, preko katerega prikazujejo svoje kvote. Ta način se imenuje »money line«.

Za mnoge je ta sistem zelo neugoden in nepregleden, še posebej za nas, ki smo vajeni zelo drugačnega načina kvot.

Vse skupaj je osnovano na osnovi $100. Pred kvotami bomo našli dva predznaka, in sicer + in -. Za tiste stave, kjer najdemo plus pred kvoto, to pomeni da je ta dobiček, ki je za znakom +, možen pri vplačilu na stavo v višini $100.

Če je tam predznak -, potem je to višini vložka, ki je potreben na stavo, da bomo dobili $100. Gre za posebej kompliciran sistem, zato si poglejmo primer. Tu so kvote za košarkarsko tekmo med Chicago Bulls in LA Lakers.

Chicago Bulls: +585

Lakers: -760

Prva kvota na Bullse pomeni, da je ta ekipa na tej tekmi precej šibkejša, in ji stavnica daja le 15% možnosti za zmago. Če bi stavili na Bullse $100, bi iz te stave dobili $585, toda verjetnost za zmago Bullsov je precej nizka.

Lakersi so na tej tekmi izraziti favoriti. Tako bi morali na njihovo zmago vložiti kar $760, da bi dobili $100 čistega dobička s stave.

Nazaj na vrh